Vinski podrum

14. listopada 2013.

Vino, ulje, sir i čokolada

Vino, ulje, sir i čokolada

Gurmansko ulje


U podrumima se kušalo i Prvo gurmansko maslinovo ulje 'Cvita' izašlo iz uljare Vukšić u Solinu čiji su vlasnici već poznati po kreativnim proizvodima.

- Koristimo novi način proizvodnje tako da masline zajedno s biljem prolaze proces hladne prerade. Tako smo dobili ulje s ružmarinom koje ide uz crveno meso i plavu ribu, ulje s kaduljom stavlja se na bijelo meso i ribu, a ono s lavandom ide uz školjke i slastice, kazala nam jr Milica Milišić.Uz nju su se pozicionirali slavni Ivan Gligora sa svojim nagrađivanim sirevima s Paga te proizvođači eko Livanjskog sira Puđa koji je već osvojio tržište. Delicija je bilo na pretek.

Slastice čokolatijera

Posjetitelje “Vinskog podruma“ oduševile su slatke delicije poznatog zadarskog čokolatijera Dubravka Vitlova koji je na sajmu priredio pravi mali “Čokoladni show“. Dubravko je na degustaciju uz vina ljubiteljima slatkog ponudio razne čokolade u tablama sa začinima poput chillija, cvijeta soli, papra, cimeta, đumbira... A onda još jednom sladokusce razgalio neobičnim pralinama koje je punio na licu mjesta.

- Ovojnica od tamne čokolade “skriva“ punjenje u vidu kombinacije mliječnog vrhnja s mliječnom čokoladom aromatizirano paprom, kardamomom, cimetom, anisom i malom količinom alkohola likera “Zlatna suza“ od zelenog papra uz neizbježan dodatak u vidu malo maslinovog ulja – otkrio je slatku tajnu svježeg punila Dubravko Vitlov.

Cvijet soli

Je li priča o Cvijetu soli samo dobar mamac za turiste ili je pak riječ o proizvodu koji ima vrijedna nutricionistička svojstva i blagotvoran je za zdravlje, pitaju se mnogi pogotovo zato što u nekim mediteranskim zemljama kilogram te soli dostiže cijenu i do 600 kuna po kilogramu.

Na sajmu u podrumima sreli smo bračni par Darinku i Ivan Šimića iz Makarske koji je pokrenuo prvu vjetrosolanu u Hrvatskoj i u solani Ramova u Krvavici po sasvim novoj, inovativnoj tehnologiji proizvodi industrijsku sol i Solni cvijet. Dobra poduzetnička ideja nije prošla ni jedan natječaj, niti su dobili potporu, ali su svojom upornošću stigli na tržište a Solni cvijet ima certifikat Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Moja tehnologija je kao Microsoft za prehrambenu industriji i korištenjem prirodne energije možemo i obarati cijenu ove vrste soli kako bi bila dostupnija kupcima jer je izuzetno zdrava i puno je bolje koristiti sol nego piti tablete magnezija - kaže Šimić.

U njegovoj solani prinos je osam do deset puta veći, a solana radi tijekom cijele godine. Stvara kristale visoke kvalitete, odnosno sol koja je stoposto prirodna bez dodatka aditiva.

‘Pinel’ u cabaret souvingnonu

Likovna udruga “Slobodne Dalmacije” pridružila se sajmu oslikavajući vina i slikajući u vinu, a dobrim za “pinel” se pokazao cabernet souvignon iz Polače. Svoje radove nastale ranije, a i one u nastajanju izložili su Maja Krstić, Katja Gospodnetić, Snježana Mratinić, Zdravko Cota, Zvone Bilandžić, Draženko Pačalat, Frane Božiković i Dragan Stojković, a mogli su se kupiti i zanimljivi proizvodi na temu vina nastali u kreativnoj radionici Lige za prevenciju ovisnosti.

Ulaznice

Vinski podrum - Ulaznice

Ulaznice za sajam vina Vinski Podrum

Obavezno posjetite „Vinski podrum“ 17. i 18. svibnja, jedino mjesto ...

Lokacija

Vinski podrum - Ulaznice

Kako nas pronaći

Do podruma Dioklecijanove palače može se doći sa sjeverne (kroz grad, preko Peristila) odnosno južne ...


Login