Vinski podrum

26. svibnja 2014.

Žene vole profinjenu i konkretnu kapljicu

Gino Matulić i Jadranka Svaguša

Što vole žene, a što muškarci u vinu”, radionica je kroz koju su zaljubljenici u vino Jadranka Svaguša i Gino Matulić, na drugom sajmu “Vinski podrum”, upoznali posjetitelje s različitim sortama, mirisima, okusima, a i muško-ženskim afinitetima i senzibilitetima u vinu i kroz vino.

Okupljeni su tako dobili priliku kušati tri francuska i jedno hrvatsko vino: dva crna, jedan rose i jedno desertno, a zatim raspravljali o tome koje bi vino više odgovaralo muškarcima, a koje ženama. Tako se, primjerice, za rose Domaines OTT – Chateau de Selle iz 2012. pokazalo da je, po mišljenju većine, a priori žensko vino.

– Boca u obliku amfore kojom se želio dati hommage antičkim amforama, zatim nježna, gotovo bezbojna boja, aromatika i činjenica da ide uz praktički sva jela i predjela – idealno za žene – zaključila je Svaguša, koja zajedno s Matulićem proizvodi G&J vina, a njihov prvijenac “Tvoja krv i moja” iz 2009., koji su također donijeli okupljenima, njihov je najveći ponos.

Oduševljeni turisti


– Žene su danas prisutne u svakom segmetnu proizvodnje vina. U Francuskoj su tako većina sommeliera žene, a istraživanja su pokazala i kako 80 posto osoba koje kupuju vino u slobodnoj prodaji u Francuskoj čine pripadnice ljepšeg spola – kazala nam je Svaguša.

Na pitanje koja i kakva vina preferiraju žene, Svaguša je odgovorila kako su to crna i crvena vina, te rosei.

– Vino kakvo žene vole treba biti profinjeno, ukusno, ali i konkretno. Vino treba pričati priču, a ne samo lijepo mirisati – zaključila je Svaguša.

Istoga dana u prekrasnom prostoru hotela “Vestibul Palace”, koji je nedavno u Beogradu dobio nagradu “Brand Leader Award 2014.”, održala se radionica “Bijela vina Dalmacije”, koju je vodio doc. dr. sc. Leo Gracin.

Brojni posjetitelji uživali su u ispijanju vina u hladu drevnih zidina

Osnivač poznate primoštenske vinarije “Suha punta” tom je prigodom namjerno izostavio pošip kao najpoznatiju bijelu sortu u našoj regiji kako bi pokazao da Dalmacija ima i drugih odličnih bijelih sorti. Bijela vina Dalmacije predstavljali su tako Kujundžuša Grabovac 2013., Debit Birin Vodice 2013., potom Rukatac Smokvica OPG Radovanović 2013., Vugava Stina 2013., Vugava Lipanović 2011...

Ta, ali i mnoga druga vina koja su se predstavila na sajmu oduševila su domaće, no posebno turiste, koji su u velikom broju i s oduševljenjem šetali podrumima cara Dioklecijana. Čaša vrhunskog vina ispijena u hladu više od 1700 godina starih zidina drevnog cara, odmor je kakav bi baš svatko poželio.

SANDRA LAPENDA LEMO
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Premijera dingača 'Sv. Lucija'


Poznata vinska kuća "Saint Hills", iza koje stoje Ivana i Ernest Tolj, na "Vinskom podrumu" predstavila se s pet različitih berbi dingača "Sv. Lucija", od kojih su dva imala premijerno predstavljanje. Ova zrela, kompleksna i velika vina predstavio je Tomislav Svalina, enolog u "Saints Hillsu".

Zinfandel u dokumentarcu


U sklopu sajma vina i delicija predstavljen je i dokumentarni film HTV-a "Dossier Zinfandel" autorice Milke Barišić, u kojem je prikazano kako je sorta zinfandel, koju su Amerikanci htjeli zaštititi kao svoju autohtonu zapravo crljenac kaštelanski.

Osim toga, posjetitelji vinske fešte mogli su vidjeti kako zadarski meštar od čokolade Dubravko Vitlov spaja čokoladu i vino u ukusne praline, te uživati u njegovoj vrhunskoj gastro-čaroliji.

Ulaznice

Vinski podrum - Ulaznice

Ulaznice za sajam vina Vinski Podrum

Obavezno posjetite „Vinski podrum“ 17. i 18. svibnja, jedino mjesto ...

Lokacija

Vinski podrum - Ulaznice

Kako nas pronaći

Do podruma Dioklecijanove palače može se doći sa sjeverne (kroz grad, preko Peristila) odnosno južne ...


Login