Vinski podrum

11. svibnja 2016.

Utjehe nema u vodi, zato na ‘Vinski podrum’ odi!Krajem svibnja podrumi rimskog cara Dioklecijana prepunit će se opet buteljama najboljih hrvatskih vina. Četvrtu godinu zaredom trajat će tog petka i subote, 20. i 21. svibnja, manifestacija “Vinski podrum”, koju organizira Slobodna Dalmacija uz podršku Udruge dalmatinskih vinara “Vino Dalmacije”.

Na korak od Rive, uz šušur i svekoliku pomoć Bakha, u hladu tisućljetnih kamenih zidova, događat će se velika fešta u slavu kulture vina. Kušat će se najbolje vinske kapljice iz Lijepe naše, a i poneke inozemne koje vrijedi probati. Kroz predavanja i radionice učit će o najnovijim otkrićima iz vinskog svijeta i vinari i vinoljupci.

“Vinski podrum” Slobodne Dalmacije već ima i svoje brojne fanove; Splićani već ovih dana pitaju kad će fešta vina u Podrumima. Što novo ove godine manifestacija donosi? Brojna lijepa nova vina stižu iz svih krajeva Hrvatske. I brojna vrhunska starija vina, odnjegovana, odrasla u bačvama i bocama taman koliko treba za prva javna predstavljanja.

Uz domaćine, dalmatinske vinare, predstavit će se najbolja vina Baranje, Slavonije, Zagorja, Podravine, Istre, kvarnerskih otoka... Zlatit će se u čašama svježe graševine i silvanci, pušipeli i chardonnayi, kujundžuše i žlahtine, zamirisati souvignoni i muškati, otkrivat ćete zavodljive arome malvasija dubrovačkih, ocjenjivati neke nove lijepe istarske malvazije, očarat će vas opet pošip u svim svojim moćnim, markantnim izdanjima, pa ćete krenuti kušati i dvojiti sviđa li vam se više onaj s Brača ili onaj s Hvara. Ili neki od onih s njegove rodne Korčule, zavest će vas vugava s Visa i iznenaditi grk iz pijeska Lumbarde...

I krenut će, kako već uvijek biva, priča o godištima i godinama... A onda na đir kroz crna vina. U sklopu “Vinskog podruma” kušat ćete od istarskog terana do primoštenskog babića, od plavca do crljenka i dobričića, od syraha, cabernet sauvignona do merlota koji su se zadnjih godina po Zagori i Ravnim kotarima već toliko dobro udomaćili da vinari koji su se tim internacionalnim sortama na ovim stranama odlučili baviti već po svijetu osvajaju ozbiljne nagrade za svoja vina.

Izvanredne crne pinote, merlote i cabernete predstavit će i vinari Baranje i Slavonije. Pelješac, najelitniji prostor hrvatskih vina, dolazi u Split u reprezentativnom postavu. Vinari Komarne, najmlađeg hrvatskog vinogorja, s ponosom će predstaviti svoja vrhunska vina, koja zadnjih godina osvajaju zlata gdje god se pojave. Hvarani dokazuju neupitne vrhunske vrijednosti svojih vinograda, sorti i podruma.Zagora će vas zaista iznenaditi i otkriti neke svoje stare sorte koje tako dobro začinjaju kupaže da ih pretvaraju u svjetska vina.

O zovu ljeta kroz autohtone krčke žlahtine svjedočit će Marinko Vladić, enolog iz Vrbnika, čudesnoga gradića na stijeni na Krku. O iznimnim vinima s Dunava svjedočit će Iločki podrumi, o novoj lijepoj priči govorit će vina iz vinograda oko Vukovara, o čudu Korlata i njegovih vina Badel 1862, o posebnostima vinograda na bregima vinari sa Samoborske vinske ceste...

A kako je Dalmacija tisućljetni prostor vina, ali i maslinovih ulja, kao i prošlih godina posjetitelje će u “Vinskom podrumu” dočekati ekskluzivna “škancina” puna najboljih maslinovih ulja Hrvatske. Samo onih šampionskih!

Kako hrvatski maslinari zadnjih godina uspješno slijede vinare, pa po svijetu za svoja maslinova ulja osvajaju zlatne i srebrne medalje gdje god se pojave, ovom prigodom posjetitelji će moći kušati ulja koja su osvojila odličja na nedavnom svjetskom šampionatu maslinovih ulja u New Yorku, te na prestižnim natjecanjima u Milanu i Japanu, ali i ona koja su sad već u žestokoj konkurenciji na domaćim natjecanjima proglašena najboljima.

Najbolji dolaze iz svih krajeva maslinarske Hrvatske – iz Istre, Dalmacije i Kvarnera – pa ćete moći uživati u zavodljivim mirisima i okusima vrhunskih ulja oblice, buže, drobnice, krčke plominke... “Zvijezda” će, slaveći svoj impresivni 100. rođendan, u “Vinskom podrumu” promovirati svoje vrhunsko Zvijezda Ekstra djevičansko ulje Limited edition, koje dolazi iz domaćih maslinika, s otoka Brača.

Dok budete brodili kroz feštu od vina, male stanke za okrjepu i novi izazov nepcu nudit će čuveni pršutari i sirari. Solana “Ramova” će, kao svake godine, sve začiniti svojim čudesnim cvijetom soli, morskim uljem i drugim slanim ekskluzivama. Majstor Dražin iz Kaštel Kambelovca donosi svoje tunjevine, inćune i ostale delicije.

U Podrumima će se u sklopu manifestacije održati zanimljive radionice, predavanja i ekskluzivna kušanja, a vinsku feštu Slobodne Dalmacije i dalmatinskih vinara, uz brojne druge goste, obići će i vina kušati i francuski novinari znalci vina iz Le Figaroa, La Marseillaisea, Quest Francea, Parisien Magazinea...
MERI ŠILOVIĆ
SNIMIO NIKOLA VILIĆ/EPH


Ulaznice

Vinski podrum - Ulaznice

Ulaznice za sajam vina Vinski Podrum

Obavezno posjetite „Vinski podrum“ 17. i 18. svibnja, jedino mjesto ...

Lokacija

Vinski podrum - Ulaznice

Kako nas pronaći

Do podruma Dioklecijanove palače može se doći sa sjeverne (kroz grad, preko Peristila) odnosno južne ...


Login