2. svibnja 2018.
Evo već šestu godinu za redom početkom ljeta, posljednjih dana svibnja Slobodna Dalmacija podrume rimskog cara Dioklecijana puni pravim carskim vinom, najboljim što vinogradi rađaju u Dalmaciji i cijeloj Lijepoj našoj. Sve za gušt Splićanima i njihovim gostima. Ali i brojnim vinarima koji svake godine s posebnim zadovoljstvom dolaze na veliku feštu vina u Dioklecijanove podrume. Stižu da bi u centru Dalmacije, u samom središtu Splita, tek korak, dva od opjevane splitske rive, koja već, kao da je samo srce ljeta, vrije pravim turističkim šušurom i hedonizom, na festivalu Vinski podrum, koji 25. i 26. svibnja organizira Slobodna Dalmacija, u posebnoj atmosferi vinskog podruma antičke palače, pokazali svoja najbolja vina, usporedili se s kolegama, svoje ponos kapljice predstavili onima koji su već njihovi fanovi i zagovornici, da bi sklopili neke nove poslove, zaljubili neke nove obožavatelje u svoja vrhunska vina, uživali u druženju,...
Susrest ćete ovdje u ugodnom hladu impresivnih kamenih zidina, koje je prije više od 1700 godina rimski car za sebe napravio, ponajbolje autore plavaca, pošipa, malvasija dubrovačkih, kujundžuša, istarskih malvazija, graševina s kontinenta, mirisnih traminaca sa obala Dunava, krčkih žlahtina, vrhunske vinare dubrovačkih Konavala, Pelješca, Komarne, Korčule, Hvara, Brača, Imotskoga, Vrgorca, Šibenika, Zadra, Kaštela, sa Kvarnera, majstore vina iz Zagorja, Slavonije, Baranje, Istre, ,... Od štanda do štanda, od jedne vrhunske kapljice do druge, od moćnih plavaca i pošipa preko elegantnih malvasija i malvazija, graševina i žlahtina sve do slatkih dragulja iz ledenih berbi u kontinentalnoj Hrvatskoj sklapat ćete zavodljivu sliku, mozaik od posve različitih, a svih izvanrednih, vina Lijepe naše.
Uz vrhunska vina i ove godine bit će ponuđene i vrhunske delicije, ponajbolji pršuti, sirevi, maslinova ulja, čokolade, čudesni proizvodi solane Ramova, vrhunska marinirana riba i ostale delicije meštra od mora Dražina iz Kaštel Kambelovca,... Za vinoljubce i one koji o vinu žele više znati i ove godine će tijekom festivala biti organizirane Vinske škole koje će voditi znalci Siniša Koceić i Alen Gulam, a poseban izazov će kao i svake godine na Vinskom podrumu biti ekskluzivne radionice na kojima ćete moći probati vina kakva nigdje niste mogli kušati, naučiti o autohtonim sortama ono što su znanstvenici najnovije otkrili, zajedno s vrhunskim vinskim autoritetima prokomentirati i promišljati o potencijalima pojedinih autohtonih sorti...
Dobro nam došli na veliku svečanost vina!