Vinski podrum

19. travnja 2019.

FESTIVAL VINA I DELICIJA U DIOKLECIJANOVIM PODRUMIMA Uoči VII Vinskog podruma

 

Nadomak ljetu, taman kad je na splitskoj Rivi najugodnije, evo i ove godine velike fešte najboljih vina i delicija Lijepe naše u Dioklecijanovim podrumima u Splitu. Fešte tako dobre, posvjedočit će brojni koji su je prošlih godina posjećivali, da bi i sam car Diklecijan njome bio zadovoljan. 

 

U organizaciji Slobodne Dalmacije  17. i 18. svibnja u čarobnom prostoru više od 1700 godina starih podruma rimskog imperatora, zaštićenog UNESCO-vog spomenika svjetske baštine, hrvatski vinari, naravno ponajviše dalmatinski, donijet će pokazati svoje ponos boce, svoja najbolja i najnovija vina, koje će posjetitelji otkrivati uz kušanje vrhunskih sireva, pršuta, ribe, maslinovih ulja, čokolada,...

 

Neupitne vinarske legende, kao i neki novi mladi vinari, predstavit će ovom prilikom najbolje kapljice iz svojih podruma, pa će se u drevnom prostoru moći kušati cijeli mozaik vrhunskih vina Lijepe naše. Dalmaciju će u tom mozaiku iscrtati vina autohtonih sorti vrhunski plavci i pošipi, kaštelanski crljenci i malvasije dubrovačke, plavine, maraštine i lasine, imotska kujundžuša i vrgoračka zlatarica, zajednički im autohtoni trnjak, ... Slavonija će se podičiti svojim vrhunskim graševinama, zamirisat će mirisom ruža traminac iz Iloka s obala Dunava, Zagorje će s ponosom donijeti svoja čuvena vina sa zelenih brega, Krk će i ovom prilikom posvjedočiti ljepotu svoje žlahtine, Istra svojih vrhunskih malvazija i terana,...

 

Osmišljene su i vrhunske radionice koje će biti zanimljive i posjetiteljima i samim vinarima. Evo najave samo nekih od njih. Što znači renesansa šibenskih vina i vinograda, koja se događa posljednjih godina, posvjedočit će svojim vinima na radionici vinari šibenskog kraja. Na drugoj radionici naslovljenoj „Ženska vina Korčule“ pod palicom dr.sc. Gorana Zdunića i korčulanskih vinara, saznat ćete sve o za sada malo poznatim vinima cetinke, zlatarice blatske (majke pošipa) i grka koji je zapravo grkinja. Poznati agrometeorolog Marko Vučetić ispričat će upravo na radionici u Vinskom podrumu što se najnovije, a jako važno, otkrilo o pomicanju zrenja grožđa, naročito plavca malog i graševine te kako klimatske promjene već očigledno „jašu“  našim vinogradima. Kakav je okus novih slatkih dragulja Dalmacije, kakva su vrhunska vina plavca malog brana u različito doba, što vinarima najnovije donosi Vinska omotnica,...samo je dio priča koje će biti premijerno ispričane ove godine u Dioklecijanovim podrumima. U sklopu Vinskog podruma i ove godine će poznati znalci iz Wineboxa Siniša Koceić i Alen Gulan za posjetitelje održavati Vinske škole.

 

Pripreme za veliku feštu u Podrumima, tek korak, dva, od splitske Rive, su pri kraju. Dobro nam došli na dobre vibracije, vrhunska vina i delicije, još do sada neipričane priče, dobro nam došli na na VII Vinski podrum.

Meri Šilović          

Ulaznice

Vinski podrum - Ulaznice

Ulaznice za sajam vina Vinski Podrum

Obavezno posjetite „Vinski podrum“ 17. i 18. svibnja, jedino mjesto ...

Lokacija

Vinski podrum - Ulaznice

Kako nas pronaći

Do podruma Dioklecijanove palače može se doći sa sjeverne (kroz grad, preko Peristila) odnosno južne ...


Login